Waarom een au pair rust brengt als je een eigen bedrijf hebt (2024)

Favorite lifestyle: Beau-pair

Een au pair: dat is toch alleen voor rijke mensen met een groot huis? En heb je nog wel privacy als iemand fulltime bij je woont? Zomaar wat gedachten die bij mij opkwamen bij het onderwerp au pair. Niets voor ons als ondernemende moeders in ieder geval. Of juist wel? Een au pair is er namelijk ook als je ‘s avonds even door moet, of in het weekend wanneer je een event hebt dat je niet kan missen. Die flexibiliteit binnen de starre wereld van de kinderopvang was voor mij de reden in de wereld van au pairs te duiken. Ik spreek Suzanne van Dijk-Beemster die in 2022 startte met au pair bureau Beau-pair: “Een goede match tussen het gezin en de au pair is ontzettend belangrijk en daar besteden niet alle bureaus genoeg aandacht aan. Bij ons vormt die aandacht juist de basis.”

Voor Suzanne zelf is leven en werken met een au pair de normaalste zaak van de wereld. Samen met haar man en drie kinderen (Beaudine (8), Juliëtte (6) en Louis (0)) woont ze in Amstelveen. Haar gezinheeft inmiddels hun vierde au pair in huis. “Mijn man heeft een drukke baan en is vaak laat thuis. Zelf werk ik als purser bij een luchtvaartmaatschappij en vlieg ik regelmatig. Bovendien werkte ik ook drie keer per jaar twee weken op oproepbasis. Probeer dan maar eens opvang te regelen… Zowel de kinderopvang als gastouders werken met vaste dagen. Het was elke keer weer racen naar de opvang of de oppas, dan moest er snel gekookt worden en ondertussen was het huis een bende. Het zorgde voor ontzettend veel onrust”, vertelt ze. “Toen een collega me aanraadde voor een au pair te kiezen, was ik eerst sceptisch. Daar had ik toch niet genoeg ruimte voor? Zij vertelde dat je eigenlijk alleen een slaapkamer van minimaal negen vierkante meter over hoeft te hebben. Dat hadden we wel. We besloten ons er eens in te verdiepen en al snel waren we om: vier jaar geleden kwam de eerste au pair in huis.” Dat betekende meteen meer rust en tijd voor elkaar. “Het scheelt zoveel dat de au pair de kinderen van school of de opvang kan halen en alvast gaat koken. Dat ze in de ochtend de broodtrommels klaarmaakt en gemakkelijk even een avond oppast in ruil voor een middag vrij. Dat extra paar handen zorgt ervoor dat wij meer tijd hebben voor elkaar en de kinderen.”

Waarom Beau-pair

Suzanne: “Een au pair is in het kader van culturele uitwisseling een jaar in Nederland. Omdat alles goed geregeld moet zijn met de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) en de au-pair bijvoorbeeld een zorgverzekering nodig heeft en ingeschreven moet worden bij de gemeente, heb je altijd te maken met een au pair bureau die dit voor je regelt. De afgelopen jaren heb ik met verschillende bureaus gewerkt en ik dacht regelmatig: dit kan zoveel beter! Je moet bijvoorbeeld vaak zelf online een au pair kiezen uit een lange lijst. Daar ben je gemakkelijk een paar avonden aan kwijt. Het zou zoveel gemakkelijker zijn als het bureau alvast een voorselectie voor je doet. Toen ik dat weer eens verzuchtte tegen mijn man zei hij: waarom begin je niet zelf een bureau?”

Businessplan en bureaucratie

“Het idee om voor mezelf te beginnen sprak me eigenlijk meteen aan. Ik hou ervan om mensen te helpen, te begeleiden en hun leven gemakkelijker te maken. Het persoonlijke contact met de families, maar ook met de au-pairs vind ik geweldig en is me echt op het lijf geschreven. Maar bovendien zit ik er natuurlijk zelf middenin met drie kinderen en een au pair. Ik weet waar je tegenaan kunt lopen en hoe erg je je aan een au pair kan gaan hechten.” Maar bij het starten van een au pair service komt veel kijken. “Je moet erkend worden door de IND, anders mag je niet bemiddelen tussen au pairs en gezinnen. Voor die erkenning zijn allerlei financiële gegevens, zoals een balans en een businessplan nodig. Daarom ben ik Beau-pair begonnen met Jeroen Bults die ontzettend goed is in het financiële aspect en dat op zich neemt. Begin 2022 hebben we al onze plannen ingediend bij de IND en vertelden ze ons na twee maanden dat het nog wel tot begin 2023 kon duren voordat we wat zouden horen. Dat was wel even een domper want we stonden te popelen om te starten!”

Derde kind

“Mede dankzij onze au pair hebben we besloten om voor een derde kindje te gaan. Die wens was er al een tijdje, maar we hadden geen idee hoe we de zorg voor nog een kind moesten inpassen in ons hectische leven. De komst van onze eerste au pair veranderde die hectiek in structuur en rust waardoor de gedachte aan een derde kind ineens veel reëler werd. Begin 2022 werd ik zwanger van Louis. Precies toen we met Beau-pair begonnen. Maar vanwege de bureaucratie bij de IND zou het toch nog even duren voordat we konden starten. Niet dus. In september kregen we te horen dat we officieel erkend waren. Ik was toen hoogzwanger. Uiteindelijk bezocht ik zes weken na de geboorte van Louis de eerste familie die via Beau-pair voor een au pair wilde kiezen. Dat voelde geweldig. Ik voelde me fysiek goed en mijn zoontje was in uitstekende handen bij de au pair die hem al die weken al had meegemaakt en precies wist wat ze moest doen.”

Waarom een au pair rust brengt als je een eigen bedrijf hebt (1)

Foto: Content by Rens

Waarom een au pair rust brengt als je een eigen bedrijf hebt (2)

Foto: Content by Rens

Het extra paar handen van onze au pair zorgt voor meer rust en meer tijd voor de kinderen en elkaar.

Zuid-Afrika

De au pairs die via Beau-pair bij Nederlandse gezinnen gaan werken, komen uit Zuid-Afrika. “Eén van de voordelen van au pairs uit Zuid-Afrika is dat de Afrikaanse taal heel erg op het Nederlands lijkt en dat ze daardoor heel gemakkelijk met de kinderen kunnen praten. Daarnaast is hun Engels ook uitstekend. Verder staan Zuid-Afrikaanse vrouwen hun mannetje wel. Die laten niet zo gemakkelijk over zich heen lopen door de kinderen, ondanks dat ze zelf ook nog vrij jong zijn. Namelijk tussen de 18 en 25 jaar.” Vaak willen ze au pair worden omdat ze meer van de wereld willen zien en andere culturen willen meemaken voordat ze aan hun carrière beginnen. Suzanne: “We werken met een au pair bureau in Zuid-Afrika die onder andere navraag doet bij gezinnen waar ze eerder hebben opgepast, hun schoolcijfers checkt en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) opvraagt. Het is erg fijn om zo’n betrouwbare partner te hebben die de voorselectie doet.”

Hoe werkt het hebben van een au pair?

“De eerste stap is dat ik bij je langs kom om het te hebben over jullie wensen en om de gezinssituatie te bekijken. Zo kan ik de allerbeste match maken met een au pair. Ook vind ik het belangrijk om zeker te weten dat de au pair in een veilig huis terechtkomt met een slaapkamer voor haarzelf en dat het gezin op de hoogte is van de werktijden. Een au pair heeft namelijk een werkweek van 30 uur en kun je dus niet continu inschakelen.” Daarnaast praat Suzanne ook zelf met de au pairs en worden er een aantal vrouwen aan je voorgesteld. “Dit matchingproces duurt net zolang totdat het gezin honderd procent tevreden is.” Vervolgens regelt Beau-pair de nodige stukken voor de IND, het visum en vliegtickets voor de au pair en word je begeleid bij alles wat er na aankomst nog geregeld moet worden. “Ook gedurende het jaar neem ik regelmatig contact op om te kijken hoe het gaat. Verder doen we tussentijdse evaluaties en regelen we af en toe evenementen waarbij alle au pairs elkaar kunnen ontmoeten.”

Hoe zit het met de privacy?

“We krijgen vaak vragen over privacy: zit de au pair bijvoorbeeld de hele avond bij je op de bank? Gelukkig blijkt dit bijna nooit een probleem te zijn. Au pairs zijn zelf ook heel erg op hun privacy gesteld en gaan naar hun kamer als ze klaar zijn voor die dag of gaan de deur uit om iets leuks te doen. Bovendien hebben ze van tevoren een training gehad waarin ze onder andere leren zich wat privacy betreft bescheiden op te stellen. Verder is het belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken over het gebruik van de badkamer bijvoorbeeld. Natuurlijk is het anders dan wanneer je alleen met je gezin bent. Maar je krijgt hier wel heel veel rust en flexibiliteit voor terug!”

Wel of geen au pair? De voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:
– Opvang op onregelmatige tijden en in het weekend
– Een vast en bekend gezicht voor de kinderen
– Een au pair kan licht huishoudelijk werk doen (denk aan: stofzuigen, koken, wassen, strijken, kleding opvouwen, opruimen en boodschappen doen)
– Culturele verrijking
– Voor gezinnen met meerdere kinderen waar vaak onregelmatige opvang nodig is, kan een au pair goedkoper zijn. Gemiddeld kost een au pair je €700 per maand voor 30 uur werk per week. Hierin zitten de servicekosten van het au pair bureau, zakgeld van €340, een ov abonnement en een mobiele telefoonabonnement.

Nadelen:
– Er moet een slaapkamer beschikbaar zijn
– Er is geen kinderopvangtoeslag mogelijk
– De au pair woont fulltime bij je in huis

Momtrepreneur Day | Marieke en Maaike van boutique Minre over groeien op de socials én met hun bedrijf

Vijf tips om te werken met kinderen thuis

Momtrepreneur Talk | Nicky Rog over wat ze meemaakt als vrouw in de tech wereld

Vijf dooddoeners die elke Momtrepreneur moet aanhoren

Waarom je een VA nodig hebt als Momtrepreneur: de voor- en nadelen

Meer geld verdienen: 11 tips voor succesvol onderhandelen als vrouwelijke ondernemer

Altijd al eens kennis willen maken met Momtrepreneur? This is your cue!

Human Design: wat is het en hoe helpt het jou in je bedrijf?

Waarom een au pair rust brengt als je een eigen bedrijf hebt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5427

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.