"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (2024)

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (1)

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat delegendarische Grieks-Amerikaanse sopraan Maria Callas is geboren. Ze stierf jong in 1977, maar haar stem reikt over de dood heen. Wat maakt haar tot op vandaag zo bijzonder en relevant?

Kristien Bonneure

Voor de muziek was 1977 een zwart jaar. In augustus overleed Elvis Presley en precies een maand later Maria Callas. Zij was amper 53 toen ze aan de gevolgen van een hartaanval bezweek. Voor haar begrafenis in Parijs daagden tienduizenden mensen op. De urn met haar as werd gestolen, maar uiteindelijk kon ze toch worden uitgestrooid nabij Skorpios, het privé-eiland van haar vroegere partner Aristoteles Onassis.

Wie was Maria Callas, de vrouw die schitterde als operaster, maar ook vele kolommen vulde in de roddelpers? “Een echte Griekse tragedie”, zegt de Limburgse sopraan Kelly Poukens.

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (2)

Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos werd op 2 december 1923 geboren in New York. Als tiener nam haar moeder haar weer mee naar Griekenland. Daar kreeg ze haar zangopleiding. Ze maakte carrière in de Verenigde Staten en in Italië en werd gaandeweg een van de beste en beroemdste operazangers van de 20eeeuw, bijgenaamd “La Divina” of “de goddelijke”.

Callas zong in alle belangrijke operahuizen en concertzalen, maar slechts één keer in België, in de Munt op 14 juli 1959. Haar meest onvergetelijke vertolking? De aria "Casta diva" uit "Norma" van Vincenzo Bellini, die vorige week niet kon ontbreken in de Klara top 100.

BEKIJK én BELUISTER - Maria Callas zingt "Casta diva":

Tegelijk was Maria Callas voer voor de “boekskes”. Ruzie met haar moeder, (al dan niet vermeende) rivaliteit met andere zangeressen, een spectaculaire vermageringskuur met nefaste gevolgen voor haar stem, faalangst, depressie, pillen, en natuurlijk de langdurige relatie die ze had met de Griekse Aristoteles Onassis, die haar evenwel in de steek liet voor Jacqueline Kennedy, de weduwe van de vermoorde Amerikaanse president. La Callas eindigde als een halve kluizenaar.

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (3)

Maria Callas met haar grote liefde: scheepsmagnaat en miljardair Aristoteles Onassis. Fonds de Dotation Maria Callas

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (4)

Maar terug naar de muziek. Wat maakt haar zo bijzonder? Wat is er speciaal aan haar stem die ook voor niet-ingewijden uit de duizend herkenbaar is? Een stem die - zeggen velen toch - niet perfect is en soms ook wat metalig klinkt?

Ze had een stem met een ziel, waar je de tragedie in hoort

“Niemand slaagt erin om dat in woorden te vatten," zegt de Limburgse sopraan Kelly Poukens, die eerder dit jaar deelnam aan de Koning Elisabethwedstrijd voor zang. “Het is een dramatische stem, heel geschikt voor het repertoire waar ze goed in was. Een grote stem, die ze uitstekend wist te controleren. En vooral een stem met een ziel. Je hoort er tragedie in, die ze omarmt. In dat opzicht doet ze me wat denken aan Jacques Brel.”

In mijn zang- en theateropleiding was Callas een voorbeeld, herinnert Kelly Poukens zich. “Ze acteerde niet, ze transformeerde.” Het legendarische dramatische talent van Maria Callas, die zich volledig gaf in een rol.

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (5)

AP

Maria Callas was de Madonna van haar tijd, een echte persoonlijkheid

Maria Callas was “anders dan de rest, anders dan haar voorgangers en tijdgenoten. Ze wist wie ze was en wat ze kon. Ze bleef trouw aan wie ze was. In zekere zin was ze de Madonna van haar tijd, een echte persoonlijkheid.” In dat koppige, eigenzinnige kantje herkent Poukens zich wel wat.

BEKIJK én BELUISTER - Maria Callas zingt de aria "L'amour est un oiseau rebelle" uit "Carmen" van Georges Bizet:

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (6)

Videospeler inladen...

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (7)

Cara Van der Auwera maakte voor Klara de vijfdelige podcast “Het raadsel Maria Callas". Als kind kreeg Van der Auwera van haar zangleerkracht cd’s van Callas toegestopt “en dat heeft ervoor gezorgd dat ik klassieke zang ben gaan studeren.”

“Voor mij had ze iets wat geen enkele andere zangeres vertolkte. De emoties die bij me binnenkwamen waren heel echt. Bij opera wordt altijd veel volume geproduceerd, veel decibels, maar zij ging voor de absolute verfijning. Elk woord gaf zij een andere invulling.”

Er duiken nu verschillende "Callassen" op, maar nooit verenigd in één persoon

AP1959 Analyse Was operadiva Maria Callas een wispelturige feeks? Update wo 28 feb 2018 14:47

Zijn er zangers van nu die het talent van Maria Callas evenaren? “Er is er maar één. Er is nog geen nieuwe Callas opgestaan, zij is de enige “La Divina”. Zij behoort tot een specifieke tijd. Vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard."

“Cecilia Bartoli vroeger, Joyce DiDonato, Barbara Hannigan… er duiken links en rechts wel “Callassen” op in verschillende mensen, maar nooit in één persoon gebundeld,” vindt Cara Van der Auwera.

“Hoe Callas opera zong, dat was vernieuwend, verfrissend. Ondanks alle miserie heeft ze wel iets opengebroken, waar we vandaag de dag nog op teren. Maar dat is zeer weinig zangers gegeven. Die streven vaak technische perfectie na, maar zien het theatrale als iets bijkomstig.”

De moed om af te wijken van de standaard, dat spreekt ook sopraan Kelly Poukens aan. “Met alle respect voor docenten, maar er is tegenwoordig wel veel eenheidsworst; zangers worden gevormd en gekneed in dezelfde mal. Maria Callas heeft haar eigen weg afgelegd.”

"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (9)

Kelly Poukens

  • Voor de vijfdelige Klarapodcast “Het raadsel Maria Callas” legde Cara Van der Auwera haar oor te luisteren bij zangers, docenten en operaregisseurs en -intendanten, maar ook bij mensen uit andere branches die net als Callas heel erg gedreven zijn in hun vak, zoals bijvoorbeeld sterrenkok Gert De Mangeleer of kunsthandelaar Axel Vervoordt.
  • Op 2 december tussen 10u en 12u presenteren Katelijne Boon en Mark Janssens op Klara een speciale uitzending over Maria Callas, naar aanleiding van haar "eeuwfeest".
  • In Athene is zopas eenMaria Callas-museumgeopend; in deScala van Milaanis er de tentoonstelling "Fantasmagoria Callas"; in hetVictoria & Albertmuseum in Londenis Callas een van de figuren in de expo "Diva".
  • Er wordt gewerkt aan een nieuwe biografische film, metAngelina Joliein de rol van La Callas. En platenmaatschappij Warner brengt "La Divina: Maria Callas in all her roles" uit: een cd-box met alle 74 rollen waarvan er audio-opnames bestaan.

Sopraan Kelly Poukens doet in een podcast uit de doeken hoe ze de Koningin Elisabethwedstrijd heeft beleefd: voor, tijdens en na. “Queen Kelly” is hier te beluisteren.

Meest gelezen

  1. Justitie "Schrijnende toestanden": 300 vrachtwagens worden in Antwerpen gecontroleerd op rij- en rusttijden 10:50
  2. Israëlisch-Palestijns conflict Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatiebevel tegen Israëlische premier Netanyahu en Hamas-kopstukken 13:23
  3. Liveblog Liveblog - Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash, vicepresident Mokhber neemt over Update 11:14
  4. Samenleving Is opvoeden moeilijker dan vroeger? "Een huisvrouw in de jaren 80 was minder met de kinderen bezig dan werkende moede... zo 19 mei 06:00
  5. Muziek Boudewijn de Groot wordt 80: wat vindt hij zelf de meest bepalende nummers uit zijn lange carrière? 11:00
  6. Olen Verdacht overlijden in Olen: lichaam van veertiger aangetroffen in dorpscentrum 11:10
  7. Consument Blijf niet in je auto zitten wanneer je tankt: "Statische elektriciteit kan ontlading geven" 06:00
  8. Binnenland Opnieuw regen en onweer verwacht morgen, KMI kondigt code geel af en "verwacht op meerdere plaatsen wateroverlast" 13:39
  9. Festivals Joost Klein treedt voor het eerst op sinds Songfestival: "Ik ben nu een internationale artiest" Update zo 19 mei 21:50
"Een echte Griekse tragedie": waarom de stem van operaster Maria Callas na 100 jaar nog altijd de wereld betovert (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5321

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.