'Acht doden bij concert Travis Scott waren te vermijden geweest' (2024)

Ga naar de inhoud

Doodgedrukt

Bloemen bij het terrein van Astroworld, waar het mis ging. Beeld © ANP

"Het was onmogelijk om te ademen. Onze longen werden dichtgedrukt door de lichamen om ons heen. We begonnen om hulp te schreeuwen, iemand viel. Maar er kwam geen hulp." Het zijn de woorden van Seanna Faith, aanwezig bij het concert van Travis Scott in Houston. Acht mensen overleefden het niet. Maar wat ging er mis?

In een post op Instagram vertelt Seanna hoe het eraan toeging. "Ik realiseerde me dat ik dood kon gaan. Dat ik doodgetrapt zou kunnen worden. Je was overgeleverd aan de golf van mensen."

Acht doden

Seanna kan het navertellen. Danish Baig (27), Franco Patiño (21), Jacob Jurinek (21), Brianna Rodriguez (16), John Hilgert (14), Axel Acosta (21), Madison Dubiski (23) en Rudy Peña (23) niet. En hun dood had voorkomen kunnen worden, is de eerste conclusie.

In onderstaande video zie je de chaos tijdens het concert:

Paniek in beeld: 8 doden bij concert Travis Scott

01:31

Acht jonge mensen kwamen om het leven in het gedrang.

Als je Seanna's hele verhaal leest, weet je dat er in ieder geval te laat gereageerd werd toen het al mis ging. Zij zelf klom op een platform om hulp te zoeken, maar in plaats daarvan werd ze weggehoond. Er werd niet geluisterd.

'Publiek niet goed gemanaged'

Uiteindelijk waren er toch twee EHBO-medewerkers die in actie kwamen. "Ze tilden mensen over de hekken. Ik heb eindeloos respect voor ze, ze waren de enigen die hielpen."

Maar toen was het al misgegaan. Vooraf had de organisatie veel meer kunnen doen om de verdrukkingen te voorkomen, zeggen experts. "Dit had voorkomen kunnen worden. Het publiek werd niet goed gemanaged en werd te veel op elkaar gedrukt", zegt Paul Wertheimer, specialist op het gebied van veiligheid bij concerten bij de LA Times.

Lees ook: Ooggetuigen festivaldrama Houston: 'Mensen stapten op andere mensen'

"De fans zaten als ratten in de val, ze konden geen kant op", zegt Wertheim. Het probleem bij het concert ontstond omdat 50.000 mensen vooruit begonnen te bewegen, de mensen vooraan werden platgedrukt. Naast de acht doden zijn er ruim 300 mensen bij het festivalterrein behandeld aan verwondingen. Er liggen nog altijd meer dan tien mensen in het ziekenhuis.

Hoe maak je een concert veilig?

De exacte fouten komen later boven tafel als het onderzoek is afgerond. Ook Gerard van Duykeren, directeur van de Security Company, waagt zich nog niet aan een oordeel. "Het is een enorme samenloop van omstandigheden. We weten nog niet precies wat er is gebeurd."

Maar Van Duykeren kan wel iets zeggen over de manieren waarop je de veiligheid kunt regelen. "Wij hebben front stage monitors die op het podium staan, je kunt barrières op verschillende manieren opstellen, de breedte van het podium is belangrijk en je moet inschatten wie er in het publiek staan. Een dance evenement is totaal anders dan Andre Rieu op het Vrijthof of K3 met kleine kinderen."

Even naar de barrières. Want dat is een manier waarop het publiek goed gescheiden kan worden. "Ik hoor dat er nu geen vakken waren, maar zeker weten doe ik dat niet. "De vraag is: hoe groot zijn de vakken? En hoeveel mensen laat je in het vak? Er moet niet te veel druk op mensen kunnen ontstaan want dan worden mensen doodgedrukt."

En wat als het dan wel echt misgaat? Van Duykeren: "Als het uit de hand loopt, zetten we de show stop. Dat gebeurt weleens als het echt onveilig wordt. Het lijkt erop dat Travis Scott het concert wel heeft onderbroken."

Voor het concert was ook al duidelijk dat er gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan. Volgens The New York Times bezocht een lokale politiechef de rapper om zijn zorgen met hem te bespreken.

Ten minste één bezoeker van Astroworld spant een rechtszaak aan tegen Travis Scott. De man, Manuel Souza, wil ook medeorganisator ScoreMore en concertorganisatie Live Nation aansprakelijk stellen voor het drama.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

William Anders (90) Maker Earthrise-foto overleden, neergestort met vliegtuigje
Reportage Undercover in berucht vluchtelingenkamp: 'Het is mensonterend'
Motief onbekend Deense premier op straat belaagd door onbekende man
Naderende hongersnood Waar komt hulp voor Palestijnen nog vandaan?
02:29Uit de cel Gevangenen Oekraïne met hooguit 1 moord mogen naar front
Jaarlijks rapport 'Israël op VN-lijst om niet beschermen kinderen bij oorlog'
'Acht doden bij concert Travis Scott waren te vermijden geweest' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6025

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.